Równanie okręgu wpisanego w trójkąt
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Równanie okręgu wpisanego w trójkąt
1. Znajdź równania dwóch dowolnych dwusiecznych w tym trójkącie.
2. Znajdź punkt przecięcia się tych dwusiecznych. Punkt ten jest środkiem okręgu wpisanego w ten trójkąt.
3. Oblicz odległość tego punktu od prostej zawierającej którykolwiek bok trójkąta. Odległość ta będzie równa długości promienia danego orkęgu.
Teraz już sobie poradzisz
2. Znajdź punkt przecięcia się tych dwusiecznych. Punkt ten jest środkiem okręgu wpisanego w ten trójkąt.
3. Oblicz odległość tego punktu od prostej zawierającej którykolwiek bok trójkąta. Odległość ta będzie równa długości promienia danego orkęgu.
Teraz już sobie poradzisz
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Równanie okręgu wpisanego w trójkąt
Witam.
Mam nadzieję, że w wyznaczeniu r-nia dwusiecznej pomoże następujący fakt:
Dwusieczna kąta między dwoma wektorami
\(\displaystyle{ \vec{u}, \vec{v}}\)
jest równoległa do wektora
\(\displaystyle{ \frac{\vec{u}}{|u|}+\frac{\vec{v}}{|v|}}\)
(tzn. jest wyznaczona przez ten wektor).
Pozdrawiam.
Mam nadzieję, że w wyznaczeniu r-nia dwusiecznej pomoże następujący fakt:
Dwusieczna kąta między dwoma wektorami
\(\displaystyle{ \vec{u}, \vec{v}}\)
jest równoległa do wektora
\(\displaystyle{ \frac{\vec{u}}{|u|}+\frac{\vec{v}}{|v|}}\)
(tzn. jest wyznaczona przez ten wektor).
Pozdrawiam.
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Równanie okręgu wpisanego w trójkąt
Ja bym to zrobił tak: wyznaczmy sobie prostą AB, czyli \(\displaystyle{ -\frac{1}{6}x-y-\frac{5}{2}=0}\) oraz np. prostą BC, czyli \(\displaystyle{ -\frac{5}{3}x-y+11=0}\), jeśli się nigdzie nie kopnąłem w liczeniu
Na pewno znane Ci jest twierdzenie o odległości punktu od prostej, więc z definicji dwusiecznej mamy:
\(\displaystyle{ \frac{|-\frac{1}{6}x-y-\frac{5}{2}|}{ \sqrt{\frac{1}{36}+1}}=\frac{| -\frac{5}{3}x-y+11|}{\sqrt{ \frac{25}{9}+1}}}\)
Z tego dostaniemy dwa równania dwusiecznych i już łatwo sprawdzić, które nas interesuje.
Hmm... może sposób z wektorami jest rzeczywiście prostszy obliczeniowo
Na pewno znane Ci jest twierdzenie o odległości punktu od prostej, więc z definicji dwusiecznej mamy:
\(\displaystyle{ \frac{|-\frac{1}{6}x-y-\frac{5}{2}|}{ \sqrt{\frac{1}{36}+1}}=\frac{| -\frac{5}{3}x-y+11|}{\sqrt{ \frac{25}{9}+1}}}\)
Z tego dostaniemy dwa równania dwusiecznych i już łatwo sprawdzić, które nas interesuje.
Hmm... może sposób z wektorami jest rzeczywiście prostszy obliczeniowo