Równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
maro998
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 25 paź 2009, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wa-wa

Równanie prostej

Post autor: maro998 »

No właśnie... jak wygląda równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty:
\(\displaystyle{ A(X_{A} , Y_{A}) B(X_{B}, Y_{B})}\)

Pani od matmy podała nam wzór:
\(\displaystyle{ l:(y - y_{b}) (x _{a} - x _{b}) = (y _{a} - y _{b}) (x - x_{b})}\)

Natomiast w internecie wyszukałem nieco inny wzór:
\(\displaystyle{ l:(y - y_{a}) (x _{b} - x _{a}) - (y _{b} - y _{a}) (x - x_{a}) = 0}\)

Który z tych wzorów jest poprawny? Jakie powinno być równanie prostej przechodzącej przez punkty:
\(\displaystyle{ A(-1, -2) B(4, 1)}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Równanie prostej

Post autor: wb »

Oba są poprawne.
maro998
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 25 paź 2009, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wa-wa

Równanie prostej

Post autor: maro998 »

Dla punktów:
\(\displaystyle{ A(-1, -2) B(4, 1)}\)

Z pierwszego wzoru otrzymuje równanie:
\(\displaystyle{ 3x - 5y - 7 = 0}\)

Natomiast z drugiego:
\(\displaystyle{ -3x + 5y + 7 = 0}\)

hmm...

-- 26 paź 2009, o 09:45 --

czy ktoś mógłby mi pomóc?-- 27 paź 2009, o 12:19 --.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

Równanie prostej

Post autor: Arst »

Znam lepszy sposób niż uczenie się tego idiotycznego wzoru
Równanie kierunkowe prostej przechodzącej przez 2 punkty jest postaci: y=ax+b
\(\displaystyle{ P_1=(x_1;y_1) \\
P_2=(x_2;y_2) \\
\begin{cases} y_1=ax_1+b \\ y_2=ax_2+b \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ P_1}\) i \(\displaystyle{ P_2}\) są dane.
Pozostaje tylko rozwiązać układ równań wyznaczając a i b. Potem wedle uznania można sobie przejść do postaci ogólnej.

Pozdrawiam
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Równanie prostej

Post autor: anna_ »

maro998 pisze:Dla punktów:
\(\displaystyle{ A(-1, -2) B(4, 1)}\)

Z pierwszego wzoru otrzymuje równanie:
\(\displaystyle{ 3x - 5y - 7 = 0}\)

Natomiast z drugiego:
\(\displaystyle{ -3x + 5y + 7 = 0}\)

hmm...

-- 26 paź 2009, o 09:45 --

czy ktoś mógłby mi pomóc?

-- 27 paź 2009, o 12:19 --

.
Pomnóż II równanie przez \(\displaystyle{ -1}\) i będzie dokładnie to samo co w I równaniu

A równanie wyznaczyłeś dobrze.
Kelgar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 6 maja 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 10 razy

Równanie prostej

Post autor: Kelgar »

A jak przejść z równania kierunkowego na odcinkowe albo parametryczne???
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

Równanie prostej

Post autor: Arst »

... _odcinkowe
... ametryczne
Przeczytać ze zrozumieniem i zastosować do konkretnego przykładu.
maro998
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 25 paź 2009, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wa-wa

Równanie prostej

Post autor: maro998 »

Arst pisze:Znam lepszy sposób niż uczenie się tego idiotycznego wzoru
Równanie kierunkowe prostej przechodzącej przez 2 punkty jest postaci: y=ax+b
\(\displaystyle{ P_1=(x_1;y_1) \\
P_2=(x_2;y_2) \\
\begin{cases} y_1=ax_1+b \\ y_2=ax_2+b \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ P_1}\) i \(\displaystyle{ P_2}\) są dane.
Pozostaje tylko rozwiązać układ równań wyznaczając a i b. Potem wedle uznania można sobie przejść do postaci ogólnej.

Pozdrawiam
Super, dzięki!
ODPOWIEDZ