Kąt nachylenia prostej do osi OX

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
patry2k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 1 cze 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Kąt nachylenia prostej do osi OX

Post autor: patry2k »

Proszę o rozwiązanie zadań, ponieważ bylem chory mam straszne zaległości i w ogóle nie rozumiem tego tematu.

Dane jest równanie prostej \(\displaystyle{ k}\). Podaj miarę kąta nachylenia tej prostej do osi OX, jeśli:

a) \(\displaystyle{ k:y=x-1}\)
b) \(\displaystyle{ k:y= \sqrt{3}x + \sqrt{2}}\)
c) \(\displaystyle{ k:y=1- \sqrt{3}x}\)
d) \(\displaystyle{ k:y=-x+2}\)

z gory dziękuje.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Kąt nachylenia prostej do osi OX

Post autor: Szemek »

Tangens kąta nachylenia jest równy współczynnikowi kierunkowemu w równaniu prostej.
ODPOWIEDZ