Analiza czworokata ABCD

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
sapermarzocchi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 paź 2009, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Analiza czworokata ABCD

Post autor: sapermarzocchi »

Witam. Mam problem z zadaniem o treści: Sprawdź czy czworokat ABCD, gdzie A=(-3,-1) B=(53,-2) C= (54,4) D=(-2,3) jest równoległobokiem. Odpowiedź uzasadnij.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Analiza czworokata ABCD

Post autor: anna_ »

Napisz równania prostych przechodzących przez AB, CD, AC i BD
Jeżeli proste AB i CD są równoległe i proste AC i BD są też równoległe to czworokąt będzie równoległobokiem
ODPOWIEDZ