Dane są punkty \(\displaystyle{ A(4,5)}\) i \(\displaystyle{ B(-4,-1)}\) i prosta k o równaniu \(\displaystyle{ x-3y-9=0}\)
Na prostej \(\displaystyle{ k}\) znajdź punkt \(\displaystyle{ C}\) jednakowo odległy od punktów \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\).
znajdz punkt C jednakowo odległy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
znajdz punkt C jednakowo odległy
Zauważ,że każdy punkt prostej jest postaci C=(3y+9,y)(Rugujesz x)
Wtedy ||AC|=|BC|.Ze wzoru na odległość punktów masz:
\(\displaystyle{ \sqrt{(3y+9-4)^{2}+(y-5)^{2}}=\sqrt{(3y+9+4)^{2}+(y+1)^{2}}=}\)
Możesz obustronnie podnieść do kwadratu,bo obie liczby pd pierwiastkiem są dodatnie i liczysz równanie kwadratowe względem y.Podstaw każde rozwiązanie pod Y i masz...
Wtedy ||AC|=|BC|.Ze wzoru na odległość punktów masz:
\(\displaystyle{ \sqrt{(3y+9-4)^{2}+(y-5)^{2}}=\sqrt{(3y+9+4)^{2}+(y+1)^{2}}=}\)
Możesz obustronnie podnieść do kwadratu,bo obie liczby pd pierwiastkiem są dodatnie i liczysz równanie kwadratowe względem y.Podstaw każde rozwiązanie pod Y i masz...