2 prostokąty o takim samym obwodzie i polu są przystające ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 8 paź 2008, o 18:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zakopane
- Podziękował: 1 raz
2 prostokąty o takim samym obwodzie i polu są przystające ?
Pomóżcie mi udowodnić że 2 prostokąty o takim samym obwodzie i polu nie są przystające bo to wyliczyłem ale nie potrafię tego udowodnić wiem tylko że warunkiem jest ze różnica boków musi być większa od 2 i 1
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
2 prostokąty o takim samym obwodzie i polu są przystające ?
Przy odpowiednich założeniach rozwiąż układ :
\(\displaystyle{ a+b=T}\)
\(\displaystyle{ a\cdot b=P}\) (i ustal, że rozwiązaniem jest dwie pary (a; b) - ale chodzi tylko o zamianę miejsc (a) z (b) - zatem mówimy ,,jest jeden taki prostokąt").
\(\displaystyle{ a+b=T}\)
\(\displaystyle{ a\cdot b=P}\) (i ustal, że rozwiązaniem jest dwie pary (a; b) - ale chodzi tylko o zamianę miejsc (a) z (b) - zatem mówimy ,,jest jeden taki prostokąt").