Zastanawiałem się nad istnieniem wzoru pozwalającego znaleźć współrzędne punktu A', który jest obrazem punktu A względem prostej, która jest wykresem funkcji y=ax+b.
Po moich przekształceniach wyszło mi, że:
gdy
\(\displaystyle{ S_{y=ax+b} (A) = A'}\)
\(\displaystyle{ A=(X_{a} ; Y_{a})}\)
to
\(\displaystyle{ A'=[2(\frac{-ab+aY_{a}+X_{a}}{a^{2}+1}) - X_{a} \ ; \ 2a(\frac{-ab+aY_{a}+X_{a}}{a^{2}+1}) +2b - Y_{a}]}\)
czy wyniki moich przekształceń są poprawne, czy można je uprościć?
-- 21 paź 2009, o 20:48 --
nikt nie mógłby udzielić odpowiedzi na postawione pytania? zależy mi na tym.
Symetria osiowa punktu względem dowolnej prostej
- Akademicki
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 16:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy
Symetria osiowa punktu względem dowolnej prostej
Ostatnio zmieniony 21 paź 2009, o 11:34 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Symetria osiowa punktu względem dowolnej prostej
jakieś 2 lata temu też wyprowadziłem ten wzór. Zgubiłem notatki z przekształceniami , ale sam wzór mam zapisany. Jest co prawda nieuproszczony (jak go wyprowadzałem dalej przekształcić już nie umiałem, teraz jakoś nie mogę się do tego zabrać ), ale na 100% dobry, jak chcesz możesz go przyrównać do twojego i sprawdzić czy się zgadza
\(\displaystyle{ P=(x,y);;;P^{|}=(x^{|},y^{|});;;y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{|}= \frac{2(b-y- \frac{x}{a})}{-\frac{1}{a} -a} \\ y^{|}= \frac{2(- \frac{b}{a}-ay-x}{- \frac{1}{a}-a} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ P=(x,y);;;P^{|}=(x^{|},y^{|});;;y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{|}= \frac{2(b-y- \frac{x}{a})}{-\frac{1}{a} -a} \\ y^{|}= \frac{2(- \frac{b}{a}-ay-x}{- \frac{1}{a}-a} \end{cases}}\)
- Akademicki
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 16:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy
Symetria osiowa punktu względem dowolnej prostej
Nasze wzory nie są tożsame. Jeżeli chodzi o wartość \(\displaystyle{ X_{a'}}\) to ja mam dodatkowo \(\displaystyle{ -X_{a}}\) we wzorze, tak że aby była tożsamość to \(\displaystyle{ X_{a} = 0}\)... A wzór na wartość \(\displaystyle{ y_{a'}}\) jest już sporo inny.
Ciekawe kto z nas jest bliżej prawdy :>
Ciekawe kto z nas jest bliżej prawdy :>