równanie??

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lukiii1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 13 lis 2005, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sanodmierz

równanie??

Post autor: lukiii1987 »

jak wyznaczyc równanie stycznej s prostopdałej do prostej AS ( √3 x -y-3 √ 3+2=0 ) ???
Awatar użytkownika
Auryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 kwie 2006, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

równanie??

Post autor: Auryn »

zapisujesz sobie to równanie po ludzku , potem patrzysz na współczynnik kierunkowy, a potem współczynnik kierynkowy stycznej musi być ujemna odwrotnośćią wsp kierunkowego prostej, natomiast b możę być każda liczba ...
lukiii1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 13 lis 2005, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sanodmierz

równanie??

Post autor: lukiii1987 »

no teraz to równanie jest zapisane w postacji ogólnej czyli jaka jest odpowiedz??
Dooh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 7 lis 2004, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 8 razy

równanie??

Post autor: Dooh »

\(\displaystyle{ -\frac{1}{sqrt3}x-y+C=0}\)

gdzie \(\displaystyle{ C}\) to dowolna liczba

współczynnik kireunkowy prostej s otrzymujesz z zaleznosci \(\displaystyle{ m_1m_2=-1}\)

gdzie \(\displaystyle{ m_1,m_2}\) to współczynniki kierunkowe tych prostych
ODPOWIEDZ