Współrzene wierzchołka równoległoboku.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Slay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 7 razy

Współrzene wierzchołka równoległoboku.

Post autor: Slay »

Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych o równaniach AB : \(\displaystyle{ y = \frac{1}{2} x - 2}\), AD:\(\displaystyle{ y= 2x - 5}\) . Środek symetrii równoległoboku ma współrzędne S = ( 5,2 ) . Wyznacz współrzędne wierzchołka B tego równoległoboku.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Współrzene wierzchołka równoległoboku.

Post autor: klaustrofob »

znajdź A jako punkt wspólny prostych AB i AC. S jest środkiem odcinka AC - mając A i S można wyznaczyć C. przez C poprowadź równoległą do AD - punkt przecięcia AD i tej równoległej to właśnie punkt B.
ODPOWIEDZ