zbiór pkt płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Starwalker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 20 maja 2009, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

zbiór pkt płaszczyzny

Post autor: Starwalker »

Znajdź zbiór punktów płaszczyzny, których odległość od prostej o równaniu x=8 jest dwukrotnie większa, niż odległość od pkt(2;0). Podaj nazwę tego wzoru.

Przekształciłem równanie prostej do x-8=0, aby zastosować wzór na odległość punktu (x,y) od prostej. Następnie wyznaczyłem odległość tego pkt (x,y) od pkt (2,0), noi posdstawiłem, że to ma być dwa razy większe. Niestety wychodzi z tego nadal równanie z 2 niewiadomymi... Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

zbiór pkt płaszczyzny

Post autor: Inkwizytor »

bo rozwiązaniem będzie równanie krzywej (może w szczególnym przypadku funkcji)
Starwalker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 20 maja 2009, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

zbiór pkt płaszczyzny

Post autor: Starwalker »

Wychodzi mi \(\displaystyle{ 3 x^{2}+4 y^{2}-48=0}\) i co z tym teraz zrobić?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

zbiór pkt płaszczyzny

Post autor: piasek101 »

Podzielić stronami przez 48 i przenieść liczbę (bez liter) na prawą stronę; poszukać co to za krzywa.

[edit] Poprawiłem na 48 (nie wiem skąd miałem 12).
Ostatnio zmieniony 17 paź 2009, o 12:14 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
Starwalker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 20 maja 2009, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

zbiór pkt płaszczyzny

Post autor: Starwalker »

No rozumiem, ale niby jak nazwać ten zbiór...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

zbiór pkt płaszczyzny

Post autor: piasek101 »

Starwalker pisze:No rozumiem, ale niby jak nazwać ten zbiór...
Jedna z tych (poprawiłem coś we wcześniejszym) :
Starwalker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 20 maja 2009, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

zbiór pkt płaszczyzny

Post autor: Starwalker »

Dzięki panowie
ODPOWIEDZ