1) Dany jest okrag o równaniu \(\displaystyle{ (x+3)^2 (y-5)^2=36}\). Jedna ze średnic okregu zawarta jest w prostej:?
a. \(\displaystyle{ y=-3x+5}\)
b. \(\displaystyle{ y=5x-3}\)
c. \(\displaystyle{ y=-x-2}\)
d. \(\displaystyle{ y=2x+11}\)
Srednica okregu
Srednica okregu
Ostatnio zmieniony 16 paź 2009, o 11:29 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
Srednica okregu
Pytanie jest równoważne pytaniu, która z prostych zawiera środek tego okręgu, którym jest punkt \(\displaystyle{ (-3,5)}\).
\(\displaystyle{ a) 5 \neq -3 \cdot (-3)+5}\), więc nie
\(\displaystyle{ b) 5 \neq 5 \cdot (-3)-3}\), więc nie
\(\displaystyle{ c) 5 \neq -(-3) -2}\), więc nie
\(\displaystyle{ d) 5=2 \cdot (-3)+11}\), więc tak
\(\displaystyle{ a) 5 \neq -3 \cdot (-3)+5}\), więc nie
\(\displaystyle{ b) 5 \neq 5 \cdot (-3)-3}\), więc nie
\(\displaystyle{ c) 5 \neq -(-3) -2}\), więc nie
\(\displaystyle{ d) 5=2 \cdot (-3)+11}\), więc tak