Obliczyć dł. odcinka w trójkącie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
aska0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 29 sty 2009, o 15:04
Płeć: Kobieta

Obliczyć dł. odcinka w trójkącie

Post autor: aska0 »

W trójkącie ABC AC=BC=5cm, AB=6cm,
D -spodek wysokości z wierzchołka wysokości B
E -punkt styczności okręgu wpisanego z bokiem AC.

Obliczyć długość DE
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Obliczyć dł. odcinka w trójkącie

Post autor: anna_ »

Zrób rysunek.
Z Pitagorasa policz wysokość opuszczoną z wierzchołka C
Z pola policz wysokość BD
Z Pitagorasa dla trójkąta DBC policz DC
Z przystawania odpowiednich trójkątów masz odcinek AE=3
ODPOWIEDZ