Znajdz rownanie prostej k przechodzacej przez punkt P(2,5), ktora ogranicza wraz z dodatnimi polosiami ukladu wspolrzednych trojkat o polu rownym 36.
jak to rozwiazac??:)
Znajdz rownanie prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 mar 2009, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 15 sty 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 12 razy
Znajdz rownanie prostej
Niech prosta będzie dana równaniem \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Przecinać ona będzie osie układu w punktach \(\displaystyle{ (0,b)}\) i \(\displaystyle{ (- \frac{b}{a},0)}\)
Wiemy że musi być:
\(\displaystyle{ 5=2a+b}\)
i
\(\displaystyle{ 36= \frac{1}{2}b \cdot \frac{-b}{a}}\)
Wyliczasz a i b z tych równań i podstawiasz pod wzór prostej.
Przecinać ona będzie osie układu w punktach \(\displaystyle{ (0,b)}\) i \(\displaystyle{ (- \frac{b}{a},0)}\)
Wiemy że musi być:
\(\displaystyle{ 5=2a+b}\)
i
\(\displaystyle{ 36= \frac{1}{2}b \cdot \frac{-b}{a}}\)
Wyliczasz a i b z tych równań i podstawiasz pod wzór prostej.