Obrót w trzójwymiarowym układzie współżędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
eMjotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 kwie 2006, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z daleka :P

Obrót w trzójwymiarowym układzie współżędnych

Post autor: eMjotek »

Otóż mam dane:
-trójwymiarowy układ współrzędnych (xyz).
-trzy punkty A=(x0,y0,z0), B=(x1,y1,z1), P(x,y,z).
-kont skierowany α.
Niech prosta k przechodzi przez punkty A i B.
Opracamy punkt P wokół osi - prostej k, o kąt α.

Należy wyznaczyć współżędne otrzymanego punktu P'=(x',y',z').
a i jeszcze jedno jestem w II kl gim dlatego prosze o w miarę możliwśći proste
rozwiązanie.
Z góry bardzo doiękuję z pomoc.
pozdrawiam!!
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

Obrót w trzójwymiarowym układzie współżędnych

Post autor: Fibik »

Wektor w(x,y,z) rozkładasz na dwie składowe -
równoległą i prostopadłą do osi obrotu (kierunku wektora AB), wtedy:
w = t + n,
później obracasz część prostopadłą, równoległa nie zmienia się:
w' = s' + n
obrót odbywa się w płaszczyźnie - wzory znane.

ODPOWIEDZ