Punkty paraboli

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ANI83
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 15:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Punkty paraboli

Post autor: ANI83 »

Mam dane równanie paraboli
y= a*x^2+b*x+c
oraz ustalony punkt tej paraboli P1=(x1,y1).

Jak znaleźć punkt tej paraboli P2=(x2,y2) (wyznaczyć jego współrzędne) oddalony od P1 o ustaloną odległość d ? (są dwa takie punkty - należy wyznaczyć ten bliższy wierzchołkowi paraboli).

Czy ktoś potrafi mi pomóc ?
na07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 25 sie 2008, o 20:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 17 razy

Punkty paraboli

Post autor: na07 »

układ równań:
1) Wzór na długość odcinka P1P2
2) Współrzędne P2 podstawiasz do równania paraboli (bo ten punkt leży na paraboli

Mamy układ równań, dwa równania dwie niewiadome więc to da się obliczyć.
Policzyłabym argument wierzchołka i sprawdziłabym, który jest bliżej
ODPOWIEDZ