1.Proszę znaleść kąty jakie tworzy wektor a=(3,2,1) z wektorami u,v,w, oraz obliczyć rzuty tych wektorów na kierunek wyznaczony przez wektor a.
u(1,1,0), v(1,-1,0), w(0,0,1)
2.Oblicz pole równoległoboku, którego boki są wyznaczone przez wektory s=(3,2,1), oraz k=(1,1,0).
3.Dla wektorów u,v z zadania 1 znaleść ich iloczyn wektorowy.Pokaż, że wetor c będący wynikiem tego iloczynu jest prostopadły do wektorów u i v.Jaki byłby wymiar wektora c jeżeli wektory u,v miałyby wymiar długości.
Za bardzo nie wiem jak się zabrać za powyższe zadanka.Z góry dzięki za pomoc.
Zadanka z wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Zadanka z wektorów
Zad. 1
Szukaj w częsci: Rzut prostopadły punktu na prostą.
Zad. 2
\(\displaystyle{ P=\left|\vec{s} \times \vec{k} \right|}\)
Zad. 3
Na iloczyn wektorowy jest taki wzór z wyznacznikiem (poszukaj np. na wikipedii).
Wektor \(\displaystyle{ \vec{c}=\vec{u} \times \vec{v}}\) jest prostopadly do wektorów \(\displaystyle{ \vec{u},\vec{v}}\) wprost z definicji iloczynu wektorowego.
Szukaj w częsci: Rzut prostopadły punktu na prostą.
Zad. 2
\(\displaystyle{ P=\left|\vec{s} \times \vec{k} \right|}\)
Zad. 3
Na iloczyn wektorowy jest taki wzór z wyznacznikiem (poszukaj np. na wikipedii).
Wektor \(\displaystyle{ \vec{c}=\vec{u} \times \vec{v}}\) jest prostopadly do wektorów \(\displaystyle{ \vec{u},\vec{v}}\) wprost z definicji iloczynu wektorowego.