Wyznaczenie wierzchołków rombu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mememo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 11 maja 2009, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Wyznaczenie wierzchołków rombu

Post autor: mememo »

Punkty \(\displaystyle{ A=(-1;-6)}\) oraz \(\displaystyle{ B=(3;-3)}\) są kolejnymi wierzchołkami rombu ABCD. Trzeci wierzchołek \(\displaystyle{ C}\) należy do prostej \(\displaystyle{ x+y-5=0}\). Znajdź współrzędne wierzchołków \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\).

Pomóżcie...


edit:

Temat do usunięcia. Już znalazłem rozwiązanie:
https://www.matematyka.pl/141031.htm
ODPOWIEDZ