Krótszy bok prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 10 paź 2009, o 23:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Krótszy bok prostokąta
Pole prostokąta jest równe polu półkola, którego średnica jest równa 4 i jest ona dłuższym bokiem prostokąta. Zatem ile wynosi długość krótszego boku?
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Krótszy bok prostokąta
Pole równoległoboku musi być równe polu półkola.
Krótszy bok oznacz sobie jako \(\displaystyle{ x}\), a promien koła to \(\displaystyle{ r= \frac{4}{2}=2}\) zatem:
\(\displaystyle{ 4 \cdot x = \frac{\pi \cdot 2 ^{2} }{2}}\)
Krótszy bok oznacz sobie jako \(\displaystyle{ x}\), a promien koła to \(\displaystyle{ r= \frac{4}{2}=2}\) zatem:
\(\displaystyle{ 4 \cdot x = \frac{\pi \cdot 2 ^{2} }{2}}\)