Jednokładność i podobieństwo

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
baldachim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 9 mar 2009, o 21:42
Płeć: Mężczyzna

Jednokładność i podobieństwo

Post autor: baldachim »

dana jest funkcja y=f(x). Wykres funkcji g jest obrazem wykresu O(0,0) funkcji f w jednokładności J.
Wyznacz wzór funkcji g wiedząc, że O(0,0)oraz

\(\displaystyle{ f(x)= -2x^{2} , s = -\frac{1}{2}}\)

jak zacząć? nijak żądnym sposobem nie wychodzi mi pożądany wynik.
Ostatnio zmieniony 3 paź 2010, o 16:11 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Jednokładność i podobieństwo

Post autor: piasek101 »

baldachim pisze:dana jest funkcja y=f(x). Wykres funkcji g jest obrazem wykresu O(0,0) funkcji f w jednokładności J.
Wyznacz wzór funkcji g wiedząc, że O(0,0)oraz

\(\displaystyle{ f(x)= -2x^{2} , s = -\frac{1}{2}}\)
Jakbyś jeszcze treść porządnie przepisał.
Maciek27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 maja 2010, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Jednokładność i podobieństwo

Post autor: Maciek27 »

Treść jest przepisana porządnie. Tylko za słowem "oraz" powinien być jeszcze dwukropek.
Też mam problem z tym zadaniem, czy mógłby je ktoś rozwiązać?
ODPOWIEDZ