\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2} -8x-6y+21=0=>(x-4) ^{2} + (y-3) ^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ r=2}\)
\(\displaystyle{ P(2;-1)}\)
\(\displaystyle{ -1=2a+b=>b=-1-2a}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \left|4a-3-1-2a \right| }{ \sqrt{a ^{2} + 1 } } = 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \left|2a-4 \right| }{ \sqrt{a ^{2} + 1} }=2}\)
\(\displaystyle{ 4a ^{2} -8a+16=4a ^{2} +4}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{12}{8}}\)
i moje pytanie co robię źle i dlaczego nie wychodzą mi dwie odpowiedzi??
Znajdź równanie stycznych do okręgu przechodzących przez P
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Znajdź równanie stycznych do okręgu przechodzących przez P
Powinno być:
\(\displaystyle{ 4a ^{2} -16a+16=4a ^{2} +4 \\ ...}\)
Druga styczna to prosta o równaniu x=2.
\(\displaystyle{ 4a ^{2} -16a+16=4a ^{2} +4 \\ ...}\)
Druga styczna to prosta o równaniu x=2.
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Znajdź równanie stycznych do okręgu przechodzących przez P
jezeli wyszla ci jedna prosta tzn ze druga prosta jest prostopadla do osi OX. a wiec muszisz sprawdzic czy tak jest.
musza byc spelnione nastepujace warunki: prosta ma rownanie l:x=c i pkt. P musi nalezec do l czyli c=2. a wiec prosta ma wzor x=2. i teraz pozostalo ci sprawdzic czy tak jest. musizsz obliczyc odleglosc od srodka okregu do tej prostej kozystajac z tego wzoru |Ax+by+c|/Pierwiastek ....i tak dalej.( weisz o jaki wzor chodzi xD bo nie chce mi sie pisac;p)
musza byc spelnione nastepujace warunki: prosta ma rownanie l:x=c i pkt. P musi nalezec do l czyli c=2. a wiec prosta ma wzor x=2. i teraz pozostalo ci sprawdzic czy tak jest. musizsz obliczyc odleglosc od srodka okregu do tej prostej kozystajac z tego wzoru |Ax+by+c|/Pierwiastek ....i tak dalej.( weisz o jaki wzor chodzi xD bo nie chce mi sie pisac;p)
-
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nie powiem
- Podziękował: 23 razy
Znajdź równanie stycznych do okręgu przechodzących przez P
\(\displaystyle{ \frac{ \left|3+2 \right| }{ \sqrt{1} }=5 \vee -5=> \neq r}\)
czyli jak mam to rozwiązać??
czyli jak mam to rozwiązać??
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Znajdź równanie stycznych do okręgu przechodzących przez P
bledy w obliczeniu.
wes zrob to jeszcze raz. i dobrze podstaw.
prosta x=2 zapisz x-2=0 gdzie A=1, B=0, C=-2
srodek okregu(4,3)
i podstawiasz i masz
wes zrob to jeszcze raz. i dobrze podstaw.
prosta x=2 zapisz x-2=0 gdzie A=1, B=0, C=-2
srodek okregu(4,3)
i podstawiasz i masz