prosta równoległa

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lukii1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 17 mar 2006, o 05:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

prosta równoległa

Post autor: lukii1987 »

Znajdź równanie prostej równoległej do prostej o równaniu 3x+4y+1=0 i stycznej do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-4x-2y+4}\)=0
Awatar użytkownika
jakkubek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 31 mar 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilmesau
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 9 razy

prosta równoległa

Post autor: jakkubek »

#Zła interpretecja treści. Na dole jest poprawnie#
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2006, o 18:34 przez jakkubek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Auryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 kwie 2006, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

prosta równoległa

Post autor: Auryn »

równanie prostej stycznej :
y=-3/4*x+b

wystarczy rozwiazac układ równań:
{y=-3/4*x+b
{(y-1) � + (x-2) � =1
gdzie do równania okręgu podstawisz y.

wyjdzie ci równanie kwadratowe.
Obliczysz delte, przyrównasz ją do zera ( gdyż równanie kwadratowe ma wtedy dokładnie 1 rozwiązanie (czyli będzie to punkt przecięcie prostej z okręgiem))
i otrzymasz z niej 2 rozw. "b"
lukii1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 17 mar 2006, o 05:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

prosta równoległa

Post autor: lukii1987 »

a skad jest to pierwsze równanie??
Awatar użytkownika
Auryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 kwie 2006, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

prosta równoległa

Post autor: Auryn »

no bo musi byc równoległa do tamtej prostej czyli taki sam współczynnik kierunkowy ale ma inny współczynnik b


btw nie ma za co.
ODPOWIEDZ