witam
mam dosc mam zadanie
"czy okregi o podanych rownaniach sa styczne, przecinajace sie, czy sa rozlaczne
\(\displaystyle{ X ^{2} +y ^{2} = 10
\left(x+1 \right) ^{2} + \left(y-7 \right) ^{2}= 26}\)
okregi : styczne przecinajace sie , rozlaczne
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
okregi : styczne przecinajace sie , rozlaczne
1 okrag:
\(\displaystyle{ A = (0,0) i r _{1} = \sqrt{10}}\)
2 okrag:
\(\displaystyle{ B = (-1,7) i r _{2} = \sqrt{26}}\)
Teraz pozosto nam sprawdzic jakie jest wzajemne polozenie tych okregow w ukladzoe wsp.:
Musimy obliczyc dlugosc odcinka AB. Nastepnie sprawdzamy:
a) Czy sa styczne?
Jezeli sa styczne to napewno zewnetrznie:
\(\displaystyle{ \left|AB \right| = r _{1} + r _{2}}\)
b) czy sa przecinajace sie:
\(\displaystyle{ \left|r _{2} - r _{1} \right| < \left|AB \right| <r _{1} + r _{2}}\)
c) Czy moze sa rozlaczne?
Jezeli sa rozlaczne to na pewno zewnetrznie:
\(\displaystyle{ \left|AB \right| > r _{1} + r _{2}}\)
Jeden z tych warunkow bedzie spelniony i to jest odpowiedz
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sposob nmn jest szybszy
\(\displaystyle{ A = (0,0) i r _{1} = \sqrt{10}}\)
2 okrag:
\(\displaystyle{ B = (-1,7) i r _{2} = \sqrt{26}}\)
Teraz pozosto nam sprawdzic jakie jest wzajemne polozenie tych okregow w ukladzoe wsp.:
Musimy obliczyc dlugosc odcinka AB. Nastepnie sprawdzamy:
a) Czy sa styczne?
Jezeli sa styczne to napewno zewnetrznie:
\(\displaystyle{ \left|AB \right| = r _{1} + r _{2}}\)
b) czy sa przecinajace sie:
\(\displaystyle{ \left|r _{2} - r _{1} \right| < \left|AB \right| <r _{1} + r _{2}}\)
c) Czy moze sa rozlaczne?
Jezeli sa rozlaczne to na pewno zewnetrznie:
\(\displaystyle{ \left|AB \right| > r _{1} + r _{2}}\)
Jeden z tych warunkow bedzie spelniony i to jest odpowiedz
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sposob nmn jest szybszy