Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
-
Kane
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 4 paź 2009, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żary
- Podziękował: 4 razy
Post
autor: Kane »
Dany jest okrąg o równaniu \(\displaystyle{ (x+3)^{2}+(y-5)^{2}=36}\). Jedna ze średnic okręgu zawarta jest w prostej:
\(\displaystyle{ A.y=-3x+5 \ \ B.y=5x-3 \ \ C.y=-x-2 \ \ D.y=2x+11}\)
Ostatnio zmieniony 4 paź 2009, o 19:29 przez
lukki_173, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Post
autor: Sherlock »
Wskazówka: prosta zawierająca średnicę okręgu zawiera środek okręgu.
-
Kane
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 4 paź 2009, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żary
- Podziękował: 4 razy
Post
autor: Kane »
Skorzystałem z wskazówki. Czy jest to odpowiedź "A" ?
-
Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Post
autor: Sherlock »
Policz jeszcze raz, przy okazji popraw odpowiedź w a). Brakuje x