Znajdź równianie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
oliwszczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 14 kwie 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy

Znajdź równianie okręgu

Post autor: oliwszczak »

Znajdź równanie okręgu o środku należącym do prostej \(\displaystyle{ k: -3x+y-2=0}\), przechodzącego przez punkty \(\displaystyle{ A(-3,-1), B(1,-3)}\).
Ostatnio zmieniony 3 paź 2009, o 13:45 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach [latex].
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Znajdź równianie okręgu

Post autor: blost »

zrob w ten oto sposob...
oznacz sobie punkt
\(\displaystyle{ S(x;3x+2)}\)
zauwaz ze odleglosci tego punktu od punktow A i B sa rowne,
rozwiaz powstale rownanie
Ostatnio zmieniony 3 paź 2009, o 13:46 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach [latex].
oliwszczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 14 kwie 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy

Znajdź równianie okręgu

Post autor: oliwszczak »

Niestety wyliczenia nie zgadzają mi się, odpowiedzią jest wynik \(\displaystyle{ (x+2)^{2} + (y+4)^{2}=10}\)
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Znajdź równianie okręgu

Post autor: blost »

wynik sie zgadza
\(\displaystyle{ (x+3)^2+(3x+3)^2=(x-1)^2+(3x+5)^2}\)
tylko wymnozysz i zauwazysz ze masz rownanie liniowe gdzie x=-2
ODPOWIEDZ