Hej. Prosze o pomoc w zadaniu.
Znajdź równanie okręgu,którego środek leży na prostej o równaniu y-2=0 . Jego promień jest równy 2 i pkt o współrzędnych (2, i 2-pierwiastek z 3) należy do tego okręgu.
nie wiem , pewnie ten wzor bd potrzebny: \(\displaystyle{ (x-x_{0})^{2}+(y-y_{0})^{2}=r^{2}}\)
Równanie okręgu
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Równanie okręgu
oczywiście że tak (popraw tylko zapis ostatniego wzoru). W zasadzie wszystko masz podane trzeba wykonać tylko jedno obliczenie
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
Równanie okręgu
jakie? podstawic mam do wzoru?
\(\displaystyle{ \frac{x_{1}+x_{2}}{2}}\) najpierw? czyli \(\displaystyle{ \frac{2+(-2-\sqrt{3})}{2}}\), chyba mi sie coś poplątało.
\(\displaystyle{ \frac{x_{1}+x_{2}}{2}}\) najpierw? czyli \(\displaystyle{ \frac{2+(-2-\sqrt{3})}{2}}\), chyba mi sie coś poplątało.
Ostatnio zmieniony 4 paź 2009, o 07:44 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Równanie okręgu
Wyizolujmy dane:
1. środek leży na prostej o równaniu \(\displaystyle{ y-2=0}\)
2. Jego promień jest równy 2
3. pkt o współrzędnych \(\displaystyle{ (2, 2- \sqrt{3})}\) należy do tego okręgu.
Każda z tych danych niesie ze sobą pewne konsekwencje. Co można podstawić (i w które miejsce) równania okręgu?
\(\displaystyle{ (x-x_{0})^{2}+(y-y_{0})^{2}=r^{2}}\)
1. środek leży na prostej o równaniu \(\displaystyle{ y-2=0}\)
2. Jego promień jest równy 2
3. pkt o współrzędnych \(\displaystyle{ (2, 2- \sqrt{3})}\) należy do tego okręgu.
Każda z tych danych niesie ze sobą pewne konsekwencje. Co można podstawić (i w które miejsce) równania okręgu?
\(\displaystyle{ (x-x_{0})^{2}+(y-y_{0})^{2}=r^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
Równanie okręgu
ale to nie tylko trzeba podstawic do wzoru...
Można podstawić 2 do r (promień) oraz \(\displaystyle{ \sqrt2-{3}}\) do yo \(\displaystyle{ y_{0}=2}\) , noi x = 2., i pod y dwójkę.
wyszło \(\displaystyle{ x^{0}_{2}-4xo+3=0}\) noi potem z delty wyliczylem wyszlo xo1=1 i x02=3 , podstawilem co trzeba i ok \(\displaystyle{ (x-3)^{2}+(y-2)^{2}=4}\)
Można podstawić 2 do r (promień) oraz \(\displaystyle{ \sqrt2-{3}}\) do yo \(\displaystyle{ y_{0}=2}\) , noi x = 2., i pod y dwójkę.
wyszło \(\displaystyle{ x^{0}_{2}-4xo+3=0}\) noi potem z delty wyliczylem wyszlo xo1=1 i x02=3 , podstawilem co trzeba i ok \(\displaystyle{ (x-3)^{2}+(y-2)^{2}=4}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Równanie okręgu
A dlaczego jeśli wyszły Tobie dwa rozwiązania wziąłeś tylko jedno a \(\displaystyle{ x_0=1}\) odrzuciłeś?