Styczne do okręgu jeśli znamy wzór na funkcję liniową

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ZITARIX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 1 paź 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Podziękował: 2 razy

Styczne do okręgu jeśli znamy wzór na funkcję liniową

Post autor: ZITARIX »

Witam mam taki problem mam równanie okręgu \(\displaystyle{ (x-1) ^{2} + (y+3) ^{2} = 5}\) oraz mam równanie prostej \(\displaystyle{ y=-2x+b}\) jak znaleźć ich styczne bo najprościej odczytać z wykresu ale tak się nie da na maturze podobno:)
Ostatnio zmieniony 2 paź 2009, o 17:45 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach [latex][/latex].
Kamilekzmc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 73 razy

Styczne do okręgu jeśli znamy wzór na funkcję liniową

Post autor: Kamilekzmc »

na maturze powinno się dać ale musiałbyś sprawdzić czy wynik się zgadza...
najłatwiej skorzystać ze wzoru na odległość punktu od prostej

\(\displaystyle{ d= \frac{Ax+By+C}{ \sqrt{A^{2}+B^{2}} }}\) x i y to współrzędne punktu. ta odległość musi się równać promieniowi:P
ODPOWIEDZ