Może ktoś mi powiedzieć jak rozwiązać takie zadania:
1.w równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\) dane są równoległe boków \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ AD}\) oraz równanie przekątnej \(\displaystyle{ BD}\). Wyznacz współrzędne wierzchołków.
\(\displaystyle{ AB: \ x-3y-6=0\\
AD: \ y=x-4\\
BD: \ x+3y-12=0}\)
2.Dane są 3 wierzchołki rombu.Wyznacz brakujący
\(\displaystyle{ A=(2;1), B=(6;2), C=(7;6)}\)
3.Napisz równania prostych zawierających wysokości trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\)
\(\displaystyle{ A=(-2;1), B=(3;4), C=(1;-2)}\)
4. W prostokącie \(\displaystyle{ ABCD}\) dane są wierzchołki \(\displaystyle{ ABC}\). Napisz równania boku tego prostokąta i wyznacz współrzędne \(\displaystyle{ D}\).
\(\displaystyle{ A=(-2;1), B=(-2;4), C=(-8;4)}\)
Wyznaczanie współrzędnych
Wyznaczanie współrzędnych
Ostatnio zmieniony 2 paź 2009, o 17:51 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
Wyznaczanie współrzędnych
2) Szukasz \(\displaystyle{ D}\)
I sposób:
* Wyznacz wzór prostej przechodzącej przez \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\) - ozn. \(\displaystyle{ l}\)
* Znajdź prostą prostopadłą do \(\displaystyle{ l}\) przechodzącą przez \(\displaystyle{ B}\)
* wiedząc, że \(\displaystyle{ d(C,l)=d(l,D)}\), wyznacz jej współrzędne.
II sposób (wektorowo):
*Znajdź \(\displaystyle{ |\vec{AB}|}\)
*Do współrzędnych punktu \(\displaystyle{ C}\) dodaj wektor \(\displaystyle{ -\vec{AB}}\)
I sposób:
* Wyznacz wzór prostej przechodzącej przez \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\) - ozn. \(\displaystyle{ l}\)
* Znajdź prostą prostopadłą do \(\displaystyle{ l}\) przechodzącą przez \(\displaystyle{ B}\)
* wiedząc, że \(\displaystyle{ d(C,l)=d(l,D)}\), wyznacz jej współrzędne.
II sposób (wektorowo):
*Znajdź \(\displaystyle{ |\vec{AB}|}\)
*Do współrzędnych punktu \(\displaystyle{ C}\) dodaj wektor \(\displaystyle{ -\vec{AB}}\)