Rownanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
pitagolas12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 mar 2009, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Rownanie prostej

Post autor: pitagolas12 »

Witam, bardzo proszę o pomoc; nie mogę roziwązać tego zadania.

Znajdź równanie prostej stycznej w punkcie \(\displaystyle{ A}\) do okręgu \(\displaystyle{ (x-4) ^{2} +y ^{2} =25}\)

1) \(\displaystyle{ A=(4,5)}\),
2) \(\displaystyle{ A=(-1,0)}\).

Bardzo dziękuję za pomoc.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Rownanie prostej

Post autor: JankoS »

Prosta jest prostopadła do wektora \(\displaystyle{ \vec{OA} =[C,D]}\), więc ma równanie ogólne \(\displaystyle{ C(x-x_A)+D(y-y_A)=0}\).
pitagolas12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 mar 2009, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Rownanie prostej

Post autor: pitagolas12 »

NIe kapuje molgbys roziwzac mi jeden przyklad ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rownanie prostej

Post autor: piasek101 »

Albo :
-wyznacz równanie prostej SA (S - środek okręgu)

- wyznacz równanie prostej prostopadłej do wyznaczonej wcześniej, przechodzącej przez A (tej szukasz).
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Rownanie prostej

Post autor: JankoS »

Okręg ma środek \(\displaystyle{ O=(4,0). \ \vec{OA}=[4-4,5-0]=[0,5]}\). Z tego co pisałem \(\displaystyle{ 0(x-4)+5(y-5)=5y-25=0}\). To był punkt 1). W 2) prosta ma równanie x = -1.
ODPOWIEDZ