wyznacz największe pole trojkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dżi-unit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:01
Płeć: Kobieta

wyznacz największe pole trojkąta

Post autor: dżi-unit »

Dane są punkty \(\displaystyle{ A=(-2;4), B=(-6;4)}\). wyznacz taki punkt \(\displaystyle{ C=(x;y)}\), gdzie w należy do przedziału \(\displaystyle{ (-2,2)}\) leżący na paraboli o równaniu \(\displaystyle{ y=x^2}\), aby pole trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) było największe.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2009, o 23:15 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Kibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 14 kwie 2007, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

wyznacz największe pole trojkąta

Post autor: Kibu »

Pole trójkąta jest równe połowie z modułu iloczynu wektorowego wektorów "rozpiętych" na trójkącie. Obliczając tak powinna Ci wyjść zależność pola od x, a potem wystarczy wyznaczyć jej maksimum.
ODPOWIEDZ