wykazać kąt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dżi-unit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:01
Płeć: Kobieta

wykazać kąt

Post autor: dżi-unit »

wykaż ze trójkąt, którego wierzchołkamni sa punkty A=(5,4) B=(-1,2), C=(2,0) jest rozwartokątny
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

wykazać kąt

Post autor: Sherlock »

1. Oblicz długości boków: |AB|, |BC|, |CD|.
2. W trójkącie kąt o największej mierze leży naprzeciwko najdłuższego boku - wybierz najdłuższy bok i z tw. cosinusów wylicz cosinus kąta leżącego naprzeciw tego boku. Jeśli cosinus będzie ujemny - kąt jest rozwarty (II ćwiartka).
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

wykazać kąt

Post autor: Inkwizytor »

Natomiast w wersji dla osób, które jeszcze nie miały funkcji tryg.

Porządkujemy boki \(\displaystyle{ a \le b \le c}\)

Trójkąt ostrokątny: \(\displaystyle{ a^2 +b^2 > c^2}\)
Trójkąt prostokątny: \(\displaystyle{ a^2 +b^2 = c^2}\)
Trójkąt rozwartokątny: \(\displaystyle{ a^2 +b^2 < c^2}\)
ODPOWIEDZ