Cześć!
Mam problem z takim zadankiem: mam znaleźć równanie okręgu symetrycznego do danego względem prostej.
Równanie okręgu: \(\displaystyle{ (x+1)^2+(y-3)^2=1}\)
Równanie ogólne prostej: \(\displaystyle{ 2x-y=0}\)
Próbowałem to rozwiązać tak: znajduję środek okręgu, prostą prostopadłą do danej i przechodzącą przez ten punkt, punkt wspólny tych prostych i potem ze wzoru na współrzędne środka odcinka współrzędne środka okręgu symetrycznego, ale wyszły mi jakieś bzdury (zupełnie coś innego niż w odpowiedziach. Proszę, pomóżcie mi w rozwiązaniu tego zadania.
Okręgi symetryczne względem prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 29 sty 2008, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 24 razy
Okręgi symetryczne względem prostej
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2009, o 13:15 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach[latex].
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 29 sty 2008, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 24 razy
Okręgi symetryczne względem prostej
Prosta prostopadła do danej to: \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2} x+ \frac{3}{2}}\)
Punkt wspólny to: \(\displaystyle{ A=(- \frac{3}{5}, - \frac{6}{5} )}\)
A środek okręgu symetrycznego to: \(\displaystyle{ S'=(- \frac{1}{5}, - \frac{27}{5} )}\)
P.S. Mam jeszcze jedno zadanie, którego nie mogę rozwiązać: Prosta \(\displaystyle{ x+y-1=0}\) przecina okrąg \(\displaystyle{ (x-2)^2+(y-1)^2=4}\)w punktach a i b. Wyznacz kąt ACB, wiedząc że proste ca i cb są stycznymi do okręgu.
Tu mam problem nawet z rysunkiem. Po prostu nie mogę sobie wyobrazić, jak to ma wyglądać.
Punkt wspólny to: \(\displaystyle{ A=(- \frac{3}{5}, - \frac{6}{5} )}\)
A środek okręgu symetrycznego to: \(\displaystyle{ S'=(- \frac{1}{5}, - \frac{27}{5} )}\)
P.S. Mam jeszcze jedno zadanie, którego nie mogę rozwiązać: Prosta \(\displaystyle{ x+y-1=0}\) przecina okrąg \(\displaystyle{ (x-2)^2+(y-1)^2=4}\)w punktach a i b. Wyznacz kąt ACB, wiedząc że proste ca i cb są stycznymi do okręgu.
Tu mam problem nawet z rysunkiem. Po prostu nie mogę sobie wyobrazić, jak to ma wyglądać.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Okręgi symetryczne względem prostej
Równanie prostej prostopadłej to : \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x +\frac{5}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 29 sty 2008, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 24 razy
Okręgi symetryczne względem prostej
Jezu, taki głupi błąd. Dzięki.
A czy pomoże ktoś z drugim zadaniem?
A czy pomoże ktoś z drugim zadaniem?
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Okręgi symetryczne względem prostej
wiec...
1) obliczysz sobie te punkty a i b
2) zapiszesz rownanie stycznych do okregu w punktach a i b
3) znajdziesz punkt przeciecia
4) obliczysz kat miedzy wektrorami ca i cb
co prawda w ogolnym przypadku wyznaczysz jakas tam funkcje trygonometryczna tego kata, ale moze wyjdzie jakas ladna liczba typu cos x =1/2 (nie wiem czy takie ma byc rozwiazanie ale przy maturce chyba czesto robia takie "ladne wyniki" )
jezeli nic takiego nie wyjdzie to po prostu z tablic bierzesz przyblizony kat
1) obliczysz sobie te punkty a i b
2) zapiszesz rownanie stycznych do okregu w punktach a i b
3) znajdziesz punkt przeciecia
4) obliczysz kat miedzy wektrorami ca i cb
co prawda w ogolnym przypadku wyznaczysz jakas tam funkcje trygonometryczna tego kata, ale moze wyjdzie jakas ladna liczba typu cos x =1/2 (nie wiem czy takie ma byc rozwiazanie ale przy maturce chyba czesto robia takie "ladne wyniki" )
jezeli nic takiego nie wyjdzie to po prostu z tablic bierzesz przyblizony kat