wektor...-współrzędne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
megii94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 17:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 12 razy

wektor...-współrzędne

Post autor: megii94 »

dane są wekroty;
\(\displaystyle{ a+b=11\hat{i}+\hat{j}+5\hat{k} \\
a-b= -5\hat{i}+ 11\hat{j}+ 9\hat{k}}\)


pyt. ; znajdź wektory współrzędnych...


no to zaczęłam to robić tak;

dodałam stronami (tak nauczycielka podpowiedziała i wyszło mi tak;
\(\displaystyle{ 2\vec{a}=6 \hat{i}+10\hat{j}+14\hat{k}}\)
... no ale co dalej? ;((
nie mam pojęcia jak mam znaleźć współrzedne tych wekorów... (


moge poprosić ow ytł. i o pomoc? w podr. nie mam nawet tego.. ://
Awatar użytkownika
mathX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 648
Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 116 razy

wektor...-współrzędne

Post autor: mathX »

Masz już wektor \(\displaystyle{ 2 \vec{a}}\), zatem podziel wszystkie czynniki przez 2 i otrzymasz wektor \(\displaystyle{ \vec{a}}\).
Potem podstaw w jednym z równań wynik i oblicz \(\displaystyle{ \vec{b}}\)
PS. Powinno być:\(\displaystyle{ 2\vec{a}=6 \hat{i}+12\hat{j}+14\hat{k}}\)

Wynik:
Ukryta treść:    
megii94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 17:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 12 razy

wektor...-współrzędne

Post autor: megii94 »

aaaha.
rozumię!dzieki wielikie
ODPOWIEDZ