Podstawy trapezu mają długości : a=18, b=12, c=15, d=12. Oblicz x, y przedłużeń obu ramion trapezu do ich punktu przecięcia.
Dziękuję
twierdzenie Talesa
- robert179
- Użytkownik
- Posty: 469
- Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 13 razy
twierdzenie Talesa
|AB|=a
|BC|=d
|CD|=b
|AD|=c
Punkt przecięcia ramion oznacz sobie jako O.
\(\displaystyle{ \frac{a}{|AD|+x}=\frac{b}{x}}\)
Teraz spokojnie policzysz sobie x. Postępując schematycznie od rozumowania wyżej obliczysz y . Gdyby były problemy, to pisz.
|BC|=d
|CD|=b
|AD|=c
Punkt przecięcia ramion oznacz sobie jako O.
\(\displaystyle{ \frac{a}{|AD|+x}=\frac{b}{x}}\)
Teraz spokojnie policzysz sobie x. Postępując schematycznie od rozumowania wyżej obliczysz y . Gdyby były problemy, to pisz.