mam takie dziwne zadanie;
wpółrzędne wektora \(\displaystyle{ a_x=2\sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ a_y=2}\)
a) zapisz inf. o wektorach stosując znane Ci sposoby notacji??
[nie wiem jakie są sposby notacji, ani jak to zapisac]
b) narysuj wektor a w ukł. kartezjańskim zaczepiając go w początku układu... i przyjmij, że \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}=3}\)
[nie mieliśmy takiego układu kartezjanskiego... ;// ]
c) obl. dlug. wektora \(\displaystyle{ a}\)
d) obl. kąt alfa jaki tworzy wektor a z kierunkeim osi \(\displaystyle{ x}\)? wyraź w stopniach i rad.
[na rad umię przeliczyć... ale jak obl. kąt alfa??]
moge poprosić o pomoc??bo cienka jestem z fiz... noo i z mat też;//
i o jakiś rys?
współrzędne wektora...
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
współrzędne wektora...
a) Jedyne co mi przychodzi do głowy, to \(\displaystyle{ \vec{a}=[ 2\sqrt{3},2]}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{a}=2\sqrt{3} \vec{i} +2 \vec{k}}\), gdzie \(\displaystyle{ \vec{i}=[1,0], \vec{k}=[0,1]}\).
b) narysuj wektor a w ukł. kartezjańskim zaczepiając go w początku układu... i przyjmij, że \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}=3}\)
c) Z twierdzenia Pitagorasa \(\displaystyle{ | \vec{a}|^2=(2 \sqrt{3})^2+2^2}\)
d) \(\displaystyle{ \tg \alpha=\frac{2}{2 \sqrt{3}}}\) i tablice.
b) narysuj wektor a w ukł. kartezjańskim zaczepiając go w początku układu... i przyjmij, że \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}=3}\)
c) Z twierdzenia Pitagorasa \(\displaystyle{ | \vec{a}|^2=(2 \sqrt{3})^2+2^2}\)
d) \(\displaystyle{ \tg \alpha=\frac{2}{2 \sqrt{3}}}\) i tablice.