Witam!
Przewertowalem wszystkie ksiazki z analizy matematycznej jakie mam w domu ale nie znalazlem niczego na temat jaki jest w temacie.
Generalnie chodzi mi o to jak obliczyc pole powierzchni na podstawie wspolrzednych wierzcholkow figur.
Chce jak najmniejszym trudem zrobic chocby arkusz w Excellu do obliczanie pola powierzchni dachow.
Probowalem zabrac sie do tego wektorami ale tylu danych Excell nie przyjmie, musialby miec jakas dynamiczma baze danych; moze i ma ale ja o tym nie wiem
prosze o pomoc
Pozdrawiam
Pole powierzchni na podstawie wierzcholkow (x,y,z)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 10 kwie 2006, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polkowice
Pole powierzchni na podstawie wierzcholkow (x,y,z)
Wektory byłyby jak najbardziej odpowiednie. Można jednak pobawić się w obliczanie odległości pomiędzy punktami np. A i B i wzależności od uzysaknych wyników prowadzić dalsze działania. Przypominam wzór na odległość dwóch punktów na płaszczyźnie:
Punkty:
\(\displaystyle{ A=(x_{A},y_{A})}\)
\(\displaystyle{ B=(x_{B},y_{B})}\)
\(\displaystyle{ \Large|AB|=\sqrt{(x_{B}-x_{A})^2+(y_{B}-y_{A})^2}\)
Dalej potrzebna jest interpretacja danych na podstawie wyników. Można by napisać jakieś makro, albo najlepiej program
Punkty:
\(\displaystyle{ A=(x_{A},y_{A})}\)
\(\displaystyle{ B=(x_{B},y_{B})}\)
\(\displaystyle{ \Large|AB|=\sqrt{(x_{B}-x_{A})^2+(y_{B}-y_{A})^2}\)
Dalej potrzebna jest interpretacja danych na podstawie wyników. Można by napisać jakieś makro, albo najlepiej program