1.Wyznacz symetralną odcinka o końcach A=(1,2),B=(-3,-2).
2.Wyznacz dwusieczne kątów wyznaczonych przez proste:
x+y=0
x-y=0
wyznaczanie symetralnej i dwusiecznej algebraicznie
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
wyznaczanie symetralnej i dwusiecznej algebraicznie
1. Wyznaczasz prostą przechodzącą przez te dwa punkty( tylko podstawić do wzoru) i następnie wyznaczyć prostą prostopadłą do tej wyznaczonej prostej , przechodzącą przez jej środek ( a środek też tylko ze wzoru)
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
wyznaczanie symetralnej i dwusiecznej algebraicznie
y = ax + b
w punkcie A --- x=1 y=2,
w B --- x=-3 y=-2
podstaawiasz tworzysz układ rownań wychodzi ci porsta
y = x + 1
zakładam że wiesz jka wyznaczyć symetralna
ad2
zauważ y+x=0 ---> y=-x oraz y-x=0 ---> y=x
narysuj sobie proste bedzie łatwiej
w punkcie A --- x=1 y=2,
w B --- x=-3 y=-2
podstaawiasz tworzysz układ rownań wychodzi ci porsta
y = x + 1
zakładam że wiesz jka wyznaczyć symetralna
ad2
zauważ y+x=0 ---> y=-x oraz y-x=0 ---> y=x
narysuj sobie proste bedzie łatwiej
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
wyznaczanie symetralnej i dwusiecznej algebraicznie
Do pierwszego:
y=x+1
Funkcja prostopadla ma wzor: \(\displaystyle{ y'=-\frac{1}{a}x+b'}\)
w tym wypadku jest to funkcja y'=-x+b
B wyznaczysz z ukladu do ktorego podlozysz wspolrzedne punktu (-1,0) ktory lezy dokladnie na srodku tego odcinka.
0=1+b => b=-1
Rownanie symetralnej wyglada wiec nastepujaco: f(x)=-x-1
y=x+1
Funkcja prostopadla ma wzor: \(\displaystyle{ y'=-\frac{1}{a}x+b'}\)
w tym wypadku jest to funkcja y'=-x+b
B wyznaczysz z ukladu do ktorego podlozysz wspolrzedne punktu (-1,0) ktory lezy dokladnie na srodku tego odcinka.
0=1+b => b=-1
Rownanie symetralnej wyglada wiec nastepujaco: f(x)=-x-1