1. Sprawdź czy proste -3x+5y=-11 ; 5x+2y=-23 ; 6x-7y=10 przecinają się w jednym punkcie.
2. Znajdź odległość punktu od prostej P(-3;5) y=-2x+4
3. Czy prosta AB jest równoległa do prostej KL?
a) wpółrzędne punktów A(-2;5) B(-1;-4) K(21;-12) L(19;30)
b) wpółrzędne punktów A(-3;-7) B(-3;1) K(101;-63) L(16;-83)
łatwe zadanie
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
łatwe zadanie
1. bierzesz w uklad równan po 2 funkcjie i patrzysz czy x i y wynosza tyle samo
2. masz wzór na to w tablicach jak by co to \(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_0 + By_0 +C|}{\sqrt{A^2 +B^2}}\)
3. y = ax+ b
wyznacz prostą AB oraz KL podstawiająć punkty A(x,y) B(x,y) w miejsce w funkcji, połacz w układ wylicz a i b wyznacz funkcje.
warunke równoległości a1=a2
porównujesz współczynkiki kierunkowe w obu fukcjach
2. masz wzór na to w tablicach jak by co to \(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_0 + By_0 +C|}{\sqrt{A^2 +B^2}}\)
3. y = ax+ b
wyznacz prostą AB oraz KL podstawiająć punkty A(x,y) B(x,y) w miejsce w funkcji, połacz w układ wylicz a i b wyznacz funkcje.
warunke równoległości a1=a2
porównujesz współczynkiki kierunkowe w obu fukcjach
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 10 kwie 2006, o 23:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a co za różnica
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 4 razy
łatwe zadanie
do punktu 3 , mozesz ewentualnie zastosowac wzór na prostą przechodzącą przez 2 dane punkty y-y1=(y1-y2):(x1-x2)*(x-x1) , ale mysle ze sposob mego poprzednika jest szybszy