Dane są dwa wektory \(\displaystyle{ a=[3,-1]}\) oraz \(\displaystyle{ b=[5,3]}\).Znajdź taki wektor \(\displaystyle{ x}\), aby
\(\displaystyle{ 2 \cdot x +3\cdot a=b}\)
\(\displaystyle{ x=3\cdot a-\frac{1}{2}b}\)
i
Dane są punkty \(\displaystyle{ A(2,-5), B(-4,7)}\).Wyznacz współrzędne punktu P należącego do odcinka AB wiedząc, ze
\(\displaystyle{ \frac{|PB|}{|AB|}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
Czy ktoś zna sie na tej magii?
Proszę pomóżcie....
Odszukanie wektora x oraz wyznaczenie wspolrzednych punktu.
Odszukanie wektora x oraz wyznaczenie wspolrzednych punktu.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2009, o 23:00 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Odszukanie wektora x oraz wyznaczenie wspolrzednych punktu.
1.\(\displaystyle{ x= \frac{b-3a}{2}}\)
2.AB lączy wektor Wektor o współrzędnych [-6;12]
PB||AB||Czyli P=(-4,7)+\(\displaystyle{ \frac{1}{3}[6,-12]=(-2;3)}\)
2.AB lączy wektor Wektor o współrzędnych [-6;12]
PB||AB||Czyli P=(-4,7)+\(\displaystyle{ \frac{1}{3}[6,-12]=(-2;3)}\)