Równanie prostych, współrzędne wierzchołków
Równanie prostych, współrzędne wierzchołków
Jeden z boków trójkąta równobocznego jest zawarty w osi OX, a jeden z wierzchołków to punkt O=(0;0). Napisz równania prostych zawierających boki trójkąta oraz znajdź współrzędne wierzchołków, jeśli wiesz, że długość boku jest równa 6.
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bochnia
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 9 razy
Równanie prostych, współrzędne wierzchołków
Ja bym sie tak do tego zabrał...
Mamy wspołrzedne 2 wierzchołkow 0=(0;0;), P=(6;0) lub P=(-6;0)---> oba leza na OX teraz pkt R=(3;Yr) lub R=(-3;Yr) lub(-3;-Yr) lub(3;-Yr) w zaleznosci od tego jak sobie wybierzemy. Obliczamy nastepnie dł. Wektora 0R lub PR oba maja długosc 6 z tego oblicz wspołrzedna Yr. Nastepnie poprowadz proste przechodzace przez 2 pkt.
Mamy wspołrzedne 2 wierzchołkow 0=(0;0;), P=(6;0) lub P=(-6;0)---> oba leza na OX teraz pkt R=(3;Yr) lub R=(-3;Yr) lub(-3;-Yr) lub(3;-Yr) w zaleznosci od tego jak sobie wybierzemy. Obliczamy nastepnie dł. Wektora 0R lub PR oba maja długosc 6 z tego oblicz wspołrzedna Yr. Nastepnie poprowadz proste przechodzace przez 2 pkt.