prosta i płaszczyzna

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Susanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 sty 2009, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

prosta i płaszczyzna

Post autor: Susanna »

Punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) należą do płaszczyzny. \(\displaystyle{ |AB|=4cm}\). Odcinki \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BD}\) są równoległe, nie zawierają się w tej płaszczyźnie, a \(\displaystyle{ |AC|=8cm}\) i \(\displaystyle{ |DB|=6cm}\). Prosta przechodząca przez punkty \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\) przebija płaszczyznę w punkcie \(\displaystyle{ E}\). Wyznacz długość odcinka \(\displaystyle{ BE}\).

Proszę o rysunek i wytłumaczenie, bo nie czaję jak to zrobić.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2009, o 00:01 przez lukki_173, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

prosta i płaszczyzna

Post autor: Kamil_B »

Rysunek:
Wskazówka: Skorzystaj z twierdzenia Talesa.
Susanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 sty 2009, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

prosta i płaszczyzna

Post autor: Susanna »

Mmm... nic mi nadal nie wychodzi ;/
jakieś głupoty, bo brakuje mi długości ;/
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

prosta i płaszczyzna

Post autor: Kamil_B »

Nic nie brakuje.
Pokaż jak stosujesz to tw. Talesa
Susanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 sty 2009, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

prosta i płaszczyzna

Post autor: Susanna »

BE wychodzi mi 3, a w odp jest 12, no to chyba coś nie tak
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

prosta i płaszczyzna

Post autor: Kamil_B »

Mi wychodzi 12.
Pokaż jaką proporcję ułożyłaś z tego tw. Talesa.
Susanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 sty 2009, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

prosta i płaszczyzna

Post autor: Susanna »

\(\displaystyle{ \frac{8}{4}=\frac{6}{x}}\)
Ale to jest na pewno źle, nie wiem, nie byłam orłem z tw Talesa

-- 15 września 2009, 22:07 --

ej, chyba mam !
\(\displaystyle{ \frac{x+4}{8} = \frac{x}{6}}\)
?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2009, o 23:54 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

prosta i płaszczyzna

Post autor: Kamil_B »

Tak
Susanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 sty 2009, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

prosta i płaszczyzna

Post autor: Susanna »

Yeah, udało się ;D dzięki za naprowadzenie.
Tutatong
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 wrz 2011, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: asdf

prosta i płaszczyzna

Post autor: Tutatong »

Rozwiązałem to zadanie i wychodzi 12cm, ale jest też druga odpowiedź 1\(\displaystyle{ \frac{5}{7}}\)cm i nie wiem skąd się ona bierze. Wybaczcie że odświeżam, ale nie chce zakładać nowego tematu, a tak będzie w jednym miejscu.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

prosta i płaszczyzna

Post autor: anna_ »

II przypadek, to punkty \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\) leżą po przeciwnych stronach odcinka \(\displaystyle{ AB}\)

\(\displaystyle{ \frac{4-x}{8} = \frac{x}{6}}\)
ODPOWIEDZ