równanie okręgu i cięciwa

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Starwalker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 20 maja 2009, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

równanie okręgu i cięciwa

Post autor: Starwalker »

Dany jest okrąg o równaniu \(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}-4x+2y+1=0}\). Oblicz współrzędne końców tej jego cięciwy, której środkiem jest punkt \(\displaystyle{ M=(3,0)}\).

Policzyłem, że: \(\displaystyle{ S(2;-1), r=2}\), oraz, że: \(\displaystyle{ x_1+x_2=6}\) i \(\displaystyle{ y_1+y_2=0}\). Rozwiązanie jest banalnie zgadnąć, ale trzeba to policzyć
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2009, o 16:38 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

równanie okręgu i cięciwa

Post autor: lukasz1804 »

Warunki \(\displaystyle{ x_1+x_2=6, y_1+y_2=0}\) oznaczają, że do okręgu wraz z punktem \(\displaystyle{ (x,y)}\), dla pewnych \(\displaystyle{ x,y}\), należy także punkt \(\displaystyle{ (6-x,-y)}\). Wystarczy wykorzystać ten fakt i rozwiązać odpowiedni układ równań, znajdując wartości \(\displaystyle{ x,y}\).
Starwalker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 20 maja 2009, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

równanie okręgu i cięciwa

Post autor: Starwalker »

Dzięki wielkie, rozwiązałem właśnie
ODPOWIEDZ