Przez krawedz dwoch plaszczyzn
\(\displaystyle{ 3x-2y+5z-1=0 \\
2x-y+2z-2=0}\)
Poprowadzic plaszczyzne prostopadla do plaszczyzny
\(\displaystyle{ 3x-7y+5z+3=0}\)
Z gory uprzedzam, ze dane wymyslone, wiec moze sie zle liczyc. Teraz tak:
z tego co wiem to na poczatku przyjmuje sobie np z=0 i wyznaczam wspolrzedne punktu z ukladu rownan tych dwoch pierwszych plaszczyzn?
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 3x-2y+5z+1=0\\2x-y+2z-2=0 \end{array}}\)
Jesli tak, to co dalej?
Krawedz dwoch plaszczyzn
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 15 wrz 2009, o 13:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
Krawedz dwoch plaszczyzn
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2009, o 13:48 przez czeslaw, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Zamykaj wszystkie wyrażenia matematyczne w klamrach[latex].
Powód: Zamykaj wszystkie wyrażenia matematyczne w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Krawedz dwoch plaszczyzn
Oznaczmy te płaszczyzny, kolejno, \(\displaystyle{ \pi_{1}, \pi_{2}, \pi_{3}}\) a ich wektory normalne, odpowiednio, \(\displaystyle{ \vec{n_{1}} , \vec{n_{2}} , \vec{n_{3}}}\).
Krawędź przecięcia dwóch pierwszych z nich to pewna prosta \(\displaystyle{ l}\). Jej wektor kierunkowy \(\displaystyle{ \vec{v_{1}}}\) wyznaczamy licząc \(\displaystyle{ \vec{n_{1}} \times \vec{n_{2}}}\).
Teraz bierzemy wektor \(\displaystyle{ \vec{n_{3}}= \vec{v_{2}}}\).
Zauwazmy, że wektory \(\displaystyle{ \vec{v_{1}}}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{v_{2}}}\) są wektorami rozpinającymi szukaną płaszczyzną.
Pozostaje wziąć jeszcze dowolny punkt z prostej \(\displaystyle{ l}\) i napisać równanie parametryczne tej płaszczyzny
Krawędź przecięcia dwóch pierwszych z nich to pewna prosta \(\displaystyle{ l}\). Jej wektor kierunkowy \(\displaystyle{ \vec{v_{1}}}\) wyznaczamy licząc \(\displaystyle{ \vec{n_{1}} \times \vec{n_{2}}}\).
Teraz bierzemy wektor \(\displaystyle{ \vec{n_{3}}= \vec{v_{2}}}\).
Zauwazmy, że wektory \(\displaystyle{ \vec{v_{1}}}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{v_{2}}}\) są wektorami rozpinającymi szukaną płaszczyzną.
Pozostaje wziąć jeszcze dowolny punkt z prostej \(\displaystyle{ l}\) i napisać równanie parametryczne tej płaszczyzny