Współrzędne środka i promień okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
Współrzędne środka i promień okręgu
\(\displaystyle{ (x+4)^{2} + (y-5)^{5} = 6}\)
Żeby wyżnaczyć środek okręgu mogę skorzystać ze wzoru
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} - 2ax - 2by + C = 0}\)
gdzie \(\displaystyle{ C = a^{2} + b^{2} \cdot r^{2}}\)
wzór na r
\(\displaystyle{ r = \sqrt{a^{2} + b^{2} - c}}\)
moze mi ktoś sensownie wytłumaczyć jak mam to zrobić ?
co gdzie podstawić ?
najlepiej zeby rozwiązać ten przykład a ja sobie z reszta przykładów poradze, dziękuje; )
Żeby wyżnaczyć środek okręgu mogę skorzystać ze wzoru
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} - 2ax - 2by + C = 0}\)
gdzie \(\displaystyle{ C = a^{2} + b^{2} \cdot r^{2}}\)
wzór na r
\(\displaystyle{ r = \sqrt{a^{2} + b^{2} - c}}\)
moze mi ktoś sensownie wytłumaczyć jak mam to zrobić ?
co gdzie podstawić ?
najlepiej zeby rozwiązać ten przykład a ja sobie z reszta przykładów poradze, dziękuje; )
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
Współrzędne środka i promień okręgu
coo ?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2009, o 16:27 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie dodawaj jednowyrazowych postów. Następnym razem będzie ostrzeżenie.
Powód: Nie dodawaj jednowyrazowych postów. Następnym razem będzie ostrzeżenie.
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Współrzędne środka i promień okręgu
wystarczy tylko z wzoru, który juz masz odczytac: \(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\) gdzie wsp. srodka to S(a,b)
nic musisz przeksztalcac do postaci zredukowanej
nic musisz przeksztalcac do postaci zredukowanej
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
Współrzędne środka i promień okręgu
ok już wiem lecz mam problem z tym przykładem
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} - 2x - y + 1 = 0}\)
i wiem że muszę to wyrażenie zwinąć w nawias (skrócone mnożenie)
ale jak ?
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} - 2x - y + 1 = 0}\)
i wiem że muszę to wyrażenie zwinąć w nawias (skrócone mnożenie)
ale jak ?
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
Współrzędne środka i promień okręgu
no ok ale w 2 nawiasie tez tak wyjdzie ? a skad te \(\displaystyle{ \frac{9}{4}}\)?
Współrzędne środka i promień okręgu
No jak dwa razy zrobisz taką sztuczkę i wyliczys te \(\displaystyle{ ?}\) to się dowiesz
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
Współrzędne środka i promień okręgu
Zrob to tak jak ja mowię. Tak ciezko policzyc dwie rzeczy?miodzio1988 pisze:No jak dwa razy zrobisz taką sztuczkę i wyliczys te \(\displaystyle{ ?}\) to się dowiesz
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
Współrzędne środka i promień okręgu
wg mnie powino byc 1 a nie \(\displaystyle{ \frac{9}{4}}\)
\(\displaystyle{ (x - 1)^{2} + (y - \frac{1}{2})^{2} = 1}\)
\(\displaystyle{ (x - 1)^{2} + (y - \frac{1}{2})^{2} = 1}\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2009, o 17:10 przez Forsakensky, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
Współrzędne środka i promień okręgu
uporzadkowuje wszystko x przy x-ach
y przy y-ach
i liczby po prawej stronie za =
i przenioslem to +1 czyli powino byc -1 (wczesniej zle napisalem )
y przy y-ach
i liczby po prawej stronie za =
i przenioslem to +1 czyli powino byc -1 (wczesniej zle napisalem )