Znalezienie wierzchołków trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mateusz_rad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

Znalezienie wierzchołków trójkąta

Post autor: mateusz_rad »

WItam, mam problem z zadaniem:
Prosta \(\displaystyle{ x-y-5=0}\) zawiera bok AB trójkąta ABC, prosta \(\displaystyle{ 2x+y-13=0}\) zawiera bok BC, natomiast prosta \(\displaystyle{ 3x-y-7=0}\) zawiera dwusieczną \(\displaystyle{ \sphericalangle BAC}\). Znajdź wierzchołki tego trójkąta.
Bardzo proszę o nakierowanie mnie na tok rozumowania potrzebny do rozwiązania zadania.
Z góry dziękuje serdecznie za pomoc.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, o 23:25 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
schloss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 19 razy

Znalezienie wierzchołków trójkąta

Post autor: schloss »

\(\displaystyle{ y=x-5}\)

\(\displaystyle{ y =-2x+13}\)

\(\displaystyle{ y= 3x-7}\)

to są równania prostych. rysowanie układu współrzędnych wchodzi w grę?
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, o 23:54 przez schloss, łącznie zmieniany 2 razy.
mateusz_rad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

Znalezienie wierzchołków trójkąta

Post autor: mateusz_rad »

Wydaje mi się, że nie. Ale ręki sobie uciąć nie dam:). To jest zadanie ze zbioru Kiełbasy, z geometrii analitycznej. I zupełnie nie wiem jak się za to wziąć. Proszę o pomoc:). Pzdr.
Awatar użytkownika
schloss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 19 razy

Znalezienie wierzchołków trójkąta

Post autor: schloss »

cholercia, źle przeczytałem zadanie myślałem, że chodzi o symetralną jednego z boków i że jest to jedno z klasycznych zadań na wyznaczanie wierzchołków, no tak, w tym przypadku to mamy 3 proste o jednym punkcie przecięcia. ...
mateusz_rad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

Znalezienie wierzchołków trójkąta

Post autor: mateusz_rad »

i Jaki masz pomysł na rozwiązanie?
Awatar użytkownika
schloss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 19 razy

Znalezienie wierzchołków trójkąta

Post autor: schloss »

kurdę. mam punkt A (-1,-10), i trzy proste... i tyle.. można by na siłę wyznaczyć wartość kąta \(\displaystyle{ \sphericalangle BAC}\) i potem dorysować, ale chyba nie o to w tym wszystkim tutaj chodzi...
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2009, o 00:04 przez schloss, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Znalezienie wierzchołków trójkąta

Post autor: anna_ »

134566.htm
Awatar użytkownika
schloss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 19 razy

Znalezienie wierzchołków trójkąta

Post autor: schloss »

no tak
ODPOWIEDZ