Wyznaczenie równania prostej.
Wyznaczenie równania prostej.
Prosta l przechodzi przez początek układu współrzędnych. Napisz równanie tej prostej wiedząc, że jej odległość od punktu A=(-3,4) jest równa 3.
jeśli podstawię dane do wzoru na odległość punktu od prostej, to źle mi wychodzi ;p;p chyba, że robię jakiś błąd, którego nie mogę wyłapać ;D
jeśli podstawię dane do wzoru na odległość punktu od prostej, to źle mi wychodzi ;p;p chyba, że robię jakiś błąd, którego nie mogę wyłapać ;D
Wyznaczenie równania prostej.
Prosta przechodzi przez początek układu czyli \(\displaystyle{ y=ax \Rightarrow ax-y=0}\)
równanie prostej: \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)
A=a
B= -1
C=0
\(\displaystyle{ d(l,A) = |-3a-1 \cdot (-4)| / \sqrt{ a^2 + (-1)^2} \\
3 = |-3a-4| / \sqrt{ a^2 - 1^2}}\)
teraz mnożymy prze mianownik i podnosimy do kwadratu. po zredukowaniu wychodzi zły wynik
równanie prostej: \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)
A=a
B= -1
C=0
\(\displaystyle{ d(l,A) = |-3a-1 \cdot (-4)| / \sqrt{ a^2 + (-1)^2} \\
3 = |-3a-4| / \sqrt{ a^2 - 1^2}}\)
teraz mnożymy prze mianownik i podnosimy do kwadratu. po zredukowaniu wychodzi zły wynik
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, o 19:58 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Wyznaczenie równania prostej.
mi wyszło y= - \(\displaystyle{ \frac{25}{24}}\) x lub - \(\displaystyle{ \frac{25}{24}}\) x-y=0
czy tak powinno wyjść?
Pozdrawiam.
czy tak powinno wyjść?
Pozdrawiam.
- MatizMac
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
- Podziękował: 106 razy
- Pomógł: 41 razy
Wyznaczenie równania prostej.
Odświeżam, bo ja właśnie odnośnie tego zadanka.
Czy tutaj jednym z rozwiązań nie powinna być też prosta x=0?
Czy tutaj jednym z rozwiązań nie powinna być też prosta x=0?
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 11 lis 2006, o 19:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczenie równania prostej.
czarnaxyz nie zmieniłeś znaku w module i dobrze wyjdzie a = -7/24
zmieniamy znak i wyjdzie dobrze, potem można narysować w układzie współrzędnych i zauważyć że dla x=0 także spełnione są warunki zadania
zmieniamy znak i wyjdzie dobrze, potem można narysować w układzie współrzędnych i zauważyć że dla x=0 także spełnione są warunki zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczenie równania prostej.
Dochodzę do etapu w którym mam takie równanie: \(\displaystyle{ 3 =\frac{ |-3a-4|}{ \sqrt{ a^2 - 1^2}}}\) ale po jego rozwiązaniu wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{7}{24}}\) zamiast \(\displaystyle{ -\frac{7}{24}}\). Coś źle rozwiązuje tą końcówkę. Prosiłbym aby ją ktoś tak dokładnie rozpisał.
Ostatnio zmieniony 3 maja 2010, o 14:00 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wyznaczenie równania prostej.
Tommaso, w Twoim rozumowaniu powinno być \(\displaystyle{ 3=\frac{|-3a-4|}{\sqrt{a^2+(-1)^2}}=\frac{|3a+4|}{\sqrt{a^2+1}}}\). Mamy wtedy równoważnie \(\displaystyle{ 3\sqrt{a^2+1}=|3a+4|}\), czyli \(\displaystyle{ 9a^2+9=9a^2+24a+16}\), tj. \(\displaystyle{ a=-\frac{7}{24}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczenie równania prostej.
Ehh bezmyślnie skopiowałem tex'a od czarnaxyz a mnie wyszło inaczej. Prosta "l" ma wzór: \(\displaystyle{ ax-y=0}\), punkt A=(-3,-4)
Tak więc wychodzi \(\displaystyle{ 3 =\frac{ |-3a+4|}{ \sqrt{ a^2 +1^2}}}\)
Jest -3a=4 a nie -3a-4. To jest na bank poprawnie. Teraz tylko nir wiem jak to dalej rozpisać, po prostu jakoś nie mogę ogarnąć tego przykładu.
Tak więc wychodzi \(\displaystyle{ 3 =\frac{ |-3a+4|}{ \sqrt{ a^2 +1^2}}}\)
Jest -3a=4 a nie -3a-4. To jest na bank poprawnie. Teraz tylko nir wiem jak to dalej rozpisać, po prostu jakoś nie mogę ogarnąć tego przykładu.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wyznaczenie równania prostej.
W tym przypadku faktycznie dostajemy \(\displaystyle{ a=\frac{7}{24}}\) (rozumowanie analogiczne jak wyżej prowadzi do równania \(\displaystyle{ 9a^2+9=9a^2-24a+16}\), i stąd takie rozwiązanie).
(Nie zwróciłem wcześniej uwagi, że delikatnie pomyliła się czarnaxyz.)
(Nie zwróciłem wcześniej uwagi, że delikatnie pomyliła się czarnaxyz.)
Wyznaczenie równania prostej.
Czy rozwiązaniem nie powinna być też prosta x=0? Zadanie to znalazło się w próbnej maturze Operonu i w ich odpowiedziach także znajduje się tylko jedno równanie. Jeśli to błąd to mam pytanko: jak dojść do tego drugiego wyniku wyłącznie obliczeniowo, a nie na podstawie rysunku?
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 12 mar 2020, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Wyznaczenie równania prostej.
Odświeżam, również mam pytanie jak dojść do równania prostej x=0 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Wyznaczenie równania prostej.
Prosta `x=O` nie jest takiej postaci jak proste w zadaniu, więc albo trzeba ją oddzielnie albo patrzeć na pęk prostych w postaci \(x\sin t+y\cos t=0\)