Mam do rozwiązania następujące zadanie:
Napisać równie okręgu o promieniu równym \(\displaystyle{ r=1}\), stycznego do prostej \(\displaystyle{ 3x+4y+2=0}\) i przechodzącego przez punkt \(\displaystyle{ A(-5,3)}\).
Znaleźć równienie okręgu
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Znaleźć równienie okręgu
Postac ogólna okręgu \(\displaystyle{ (x-a)^2 +(y-b)^2=1}\) , gdzie S=(a,b) to współrzędne środkaWHOcare pisze:Mam do rozwiązania następujące zadanie:
Napisać równie okręgu o promieniu równym \(\displaystyle{ r=1}\), stycznego do prostej \(\displaystyle{ 3x+4y+2=0}\) i przechodzącego przez punkt \(\displaystyle{ A(-5,3)}\).
1. Co wynika z tego że Punkt A należy do okręgu?
Zależność pierwsza między a i b
2. Jeżeli prosta jest styczna do danego okręgu, to inaczej odległość S od prostej wynosi r=1
Znajdz wzór na odległośc punktu od prostej
I masz druga zależność między a i b
Dwie zależności, dwie niewiadome. Powinno dac się rozwiązać