równanie elipsy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
LadyM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: centrum
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 7 razy

równanie elipsy

Post autor: LadyM »

Napisz równanie elipsy której ogniska leżą na osi OX symetrycznej względem początku układu współrzędnych wiedząc że przechodzi ona przez punkt M(2,3) leżący nad ogniskiem tzn.mający tę samą odciętą co ognisko.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

równanie elipsy

Post autor: Szemek »



\(\displaystyle{ |AB|=2c}\) - ogniskowa

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} = 1 \\
b = \sqrt{a^2-c^2}\end{cases} \\
\frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{a^2-c^2} = 1, \hbox{ gdzie } a^2-c^2>0}\)


\(\displaystyle{ c=2 \\
C(2,3)}\)


\(\displaystyle{ \frac{2^2}{a^2} + \frac{3^2}{a^2-2^2} = 1 \\
\ldots \\
a^2 = 1 \vee a^2 = 16}\)

Z warunku: \(\displaystyle{ a^2-c^2>0}\) otrzymujemy że: \(\displaystyle{ a^2=16}\)

\(\displaystyle{ b^2=12}\)

Równanie elipsy: \(\displaystyle{ \frac{x^2}{16} + \frac{y^2}{12} = 1}\)
ODPOWIEDZ