Wszpołrzędne punktu S

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Witek2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 16 mar 2009, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Wszpołrzędne punktu S

Post autor: Witek2010 »

Dane są punkty \(\displaystyle{ A(3;2) A^{'}(-3;5)}\).Wyznacz współrzędne punktu S wiedząc że:

\(\displaystyle{ A^{'}=J ^{ \frac{1}{3} } _{S} (A)}\)

Zapomniałem jak się oblicza punkt S proszę o pomoc próbowałem już wszystkiego.. -- 9 wrz 2009, o 17:23 --?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wszpołrzędne punktu S

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ \overrightarrow{SA}'=k\cdot \overrightarrow{SA}}\)
Witek2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 16 mar 2009, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Wszpołrzędne punktu S

Post autor: Witek2010 »

Nic mi to nie pomogło chodzi mi o jakiś sposób krok po kroku co obliczać
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wszpołrzędne punktu S

Post autor: piasek101 »

Witek2010 pisze:Zapomniałem jak się oblicza punkt S proszę o pomoc próbowałem już wszystkiego..
Taki tekst sugeruje, że potrzebujesz drobnego naprowadzenia - dlatego takie napisałem.

Kolejne (wynikające z poprzedniego) :
\(\displaystyle{ S(x;y)}\)

\(\displaystyle{ [-3-x;5-y]=\frac{1}{3}[3-x;2-y]}\) (może skończysz; jeśli nie, napisz ktoś może zrobi za Ciebie)
ODPOWIEDZ