Wektory w kwadracie i równoległoboku

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mememo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 11 maja 2009, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Wektory w kwadracie i równoległoboku

Post autor: mememo »

Witam!
Ogromnie proszę o pilną pomoc w zadankach...

zad. 1
Punkt \(\displaystyle{ A=(-3;-1)}\) jest wierzchołkiem kwadratu ABCD. Wiedząc, że \(\displaystyle{ \vec{BC}+\vec{BD}=[-7;4]}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{BD}+\vec{BA}=[-8;-1]}\) wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków.

zad. 2
Znajdź długość przekątnych równoległoboku zbudowanego na wektorach \(\displaystyle{ \vec{w}}\) i \(\displaystyle{ \vec{v}}\), jeśli:
a)\(\displaystyle{ \vec{w}=[9;1]}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{v}=[3;4]}\)
b)\(\displaystyle{ \vec{w}=[8;9]}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{v}=[2;1]}\).
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

Wektory w kwadracie i równoległoboku

Post autor: Kamil_B »

Zad.2
Dłuższa przekątna równoległoboku jest równa \(\displaystyle{ \vec{w} + \vec{v}}\) natomiast krótsza: \(\displaystyle{ \vec{w} - \vec{v}}\)
ODPOWIEDZ