Zad.1 Wierzchołki prostokąta leżą na osi OX, dwa pozostałe należą do paraboli \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2} x^{2}}\). Wyznacz współrzędne wierzchołków tego prostokąta, jeżeli jego pole jest równe 39.
Zad.2 Dany jest trójkąt prostokątny ABC o wierzchołkach \(\displaystyle{ A(x_{0},0)}\) i \(\displaystyle{ B(- x_{0},0)}\), gdzie \(\displaystyle{ x_{0} > 0}\), które są końcami jednej z przyprostokątnych. Wierzchołek C należy do paraboli \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2} x^{2}}\). Oblicz obwód tego trójkąta, jeśli jego pole jest równe 8.
Help me obi wan kenobi your my only hope.
nie mam zupelnie pomyslu na zadania, prosze o rozw.
dzięki
Wierzchołki prostokąta leżą na...
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 3 wrz 2009, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
Wierzchołki prostokąta leżą na...
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2009, o 15:18 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj całe wyrażenia w klamrach[latex][/latex]
Powód: Umieszczaj całe wyrażenia w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Wierzchołki prostokąta leżą na...
1.
\(\displaystyle{ y_{o} = \frac{1}{2} \, x_{o}^{2} \,}\); - wierzchołek należy do paraboli
\(\displaystyle{ x_{o} \cdot y_{o} = \frac{39}{2} \,}\);
\(\displaystyle{ y_{o} = \frac{1}{2} \, x_{o}^{2} \,}\); - wierzchołek należy do paraboli
\(\displaystyle{ x_{o} \cdot y_{o} = \frac{39}{2} \,}\);
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Wierzchołki prostokąta leżą na...
2.
\(\displaystyle{ y_{o} = \frac{1}{2} \, x_{o}^{2} \,}\); - wierzchołek należy do paraboli;
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \, 2 \, x_{o} \, y_{o} = 8}\); - pole
\(\displaystyle{ y_{o} = \frac{1}{2} \, x_{o}^{2} \,}\); - wierzchołek należy do paraboli;
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \, 2 \, x_{o} \, y_{o} = 8}\); - pole